måndag 16 juli 2012

Vem behöver dina organ bäst när du dör?

Jag och maken satt och diskuterade organdonation under en frukost förra veckan. Det var efter att ha läst en artikel i tidningen om att färre personer donerat organ efter sin död under början av 2012 jämfört med föregående år. Det betyder att färre personer kunde få ett nytt organ. En enda person kan donera organ till upp emot åtta personer. Åtta personer. Och varje år dör alltför många människor i väntan på ett organ de behöver. Den människan skulle kunna vara ditt barn, din partner, din bästa vän, din mamma, din pappa eller varför inte du själv.

Jag förstår att det inte går att lagstadga om sådant, men fick jag bestämma skulle man inte få motta organ utan att vara anmäld till donationsregistret. Alltså, kan man tänka sig att ta emot ett organ så ska man fan också vara beredd att ge bort sina organ när man dör. Punkt.

För mig är det självklart att någon annan ska få ta del av mina organ den dagen jag dör. Om de är något att ha vill säga. Kan EN annan människa få möjlighet att leva ett drägligare liv så ger jag gladeligen bort vilket organ som helst! Jag lär ju inte behöva dem längre. Dessutom är det en sjuhelsickes bra garanti för att slippa begravas levande. Det finns liksom ingen återvändo. Så jag har anmält min inställning till donationsregistret för länge sedan. Gör det du med!

Du kan läsa mer och registrera din inställning på den här länken.

1 kommentar:

frida sa...

Ska göra slag i saken & anmäla mig jag med. Bra där Linnea!

Skicka en kommentar