onsdag 14 november 2012

Hur man drar paralleller mellan en skräpfilm och SD

Jag såg en film för några år sedan. Det var en riktigt, riktigt dålig produktion men av nån anledning stängdes inte TV'n av utan vi tittade vidare. Ibland tänker jag tillbaka på den här filmen och jag börjar tro att den var ett mästerverk. En vision om framtiden. När jag läser i tidningar och på nätet och Sverigedemokraterna känns filmen plötsligt väldigt logisk. Eftersom att det var några år sedan jag såg filmen kommer jag inte ihåg dess namn, men jag ska försöka förklara den i korta drag, som jag kommer ihåg den. 

Vi börjar i nutid. Vi får följa två par som intervjuas med jämna mellanrum om tankar inför framtiden - familjebildning, arbete och så vidare. De är i 18-års åldern vid första intervjun. Det ena paret är ett karriärinriktat par. De utbildar sig och har ständigt något på gång i yrkeslivet som gör att de skjuter upp barnafödandet till framtiden. De skjuter på det så till den milda grad att de till slut inser att det inte blev några barn för att det är för sent. Det andra paret är gravida med första barnet vid första intervjun. Båda är arbetslösa, bor i ett mindre bemedlat område och ingen av dem har gått klart grundskolan. De anser att det är slöseri med tid att studera. De har all den kunskap de behöver. Med tiden ökar barnaskaran och till slut har de femtioelva barn och barnbarn på gång. 

Samtidigt som vi får följa dessa spännande intervjuer (jag vill att ni tänker på att jag är ironisk) bestämmer sig ett forskarteam för att testa att frysa ned två människor för att se om det går att tina upp dem igen. Jag kommer inte ihåg syftet med denna nedfrysning men det var säkert något mycket briljant. Problemet var bara att hitta två personer som ville utsätta sig för denna livsfarliga behandling. Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk var särskilt intresserad. De lyckades till slut hitta två personer som gick med på att frysas ned mot en mindre summa pengar - en man som hade något otalt med rättsväsendet (eller om han var på väg att mördas av maffian eller nåt), som lovades hjälp om han gick med på att delta i det hela. Och så en kvinna som arbetade som strippa och hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Två personer som enligt dem själva helt enkelt inte hade så mycket att förlora. Så, de frystes ner i två stora behållare. Sen blir det än mer problematiskt. Nån naturkatastrof alternativt världskrig inträffar och forskningspojektet glöms bort.

100 år senare händer något (här får du själv tänka ut nåt scenario) som gör att de två behållarna med  den nedfrysta mannen och kvinnan öppnas och tinas upp. De vaknar till en värld där människor inte dricker vatten utan nån läskedryck. Människor vet inte hur man odlar grönsaker (de vet inte hur vattnet ska användas). Ingen har basala kunskaper om hur man gör nånting överhuvud taget, typ. Det visar sig att människor som samlade på sig kunskap dog ut eftersom att deras strävan efter ett lyckat yrkesliv gjorde att de aldrig fick barn. Så den numera upptinade mannen och kvinnan är plötsligt de klokaste människorna på jorden och skulle således försöka styra upp det hela. Jag kommer inte ihåg hur filmen slutade.

Så, hur drar jag paralleller mellan denna mästerliga film och Sverigedemokraterna undrar ni nu. Jo, jag tänker mig att de själva och den ökande skara som röstar på dem främst består av människor som avlades fram av människor som kanske inte främst värdesätter kunskap. Utan som istället drivs av rädsla för allt främmande. Och som drivs av ett illa förtäckt hat gentemot mycket och det mesta som skrämmer dem - invandrare, kvinnor, homosexuella... you name it! För hur mycket de än försöker framstå som ett parti som alla andra, och som numera tvingats införa någon slags nolltolerans mot rasistiska uttalanden inom partiet, visar de gång på gång sitt rätta (fula) ansikte.Edit: Och nej, jag ser inte ner på människor som väljer att inte avsluta skolan. Vi väljer alla att gå den väg som passar oss själva bäst. Och jag vet att rasister finns bland ALLA människor, fattig som rik. Men jag har och kommer alltid att ha svårt för människor som låter sig styras av sina fördomar. Och som väljer att rösta på ett parti med tydliga rasistiska rötter, med rasister i ledningen.

Edit igen: Filmen verkar vara Idiotrepubliken från 2006. Jag skrev ur minnet och kommer uppenbarligen inte ihåg alla detaljer. Men kärnan, i vart fall. 

2 kommentarer:

sandric sa...

Kan det vara Idiocracy? http://www.imdb.com/title/tt0387808/
Blev tipsad om den nån gång men har ännu inte sett den.

Lagoma Linnea sa...

Ja, det måste vara den, tack! Jag kom ihåg en del om filmen i vart fall även om en hel del blev tokigt.

Skicka en kommentar